Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 38 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, april 1989
af Erik Hansen, april 1989

Flemming Pedersen hørte vi om i TVA 13.3.89 med den sædvanlige, fornærmende udtale peddersen.

"Da flyet landede, svigtede både hjul og motorbremse" (RA 25.3.89). Det skulle uden tvivl have været hjul- og motorbremse, og det har der sikkert også stået i manuskriptet.

"Enquists stykke 'Regnormene'" (TVK 26.3.89). Forfatteren P.O. Enquist er svensker, og hans navn udtales derfor eenkvist, ikke ængkvist. Men der er masser af svenskere der hedder Engquist eller Ängkvist og de navne udtales som det danske navn Engqvist.

"Sædprøverne ... skal bruges i fadderskabssager" (TVA 31.3.89). Jeg ved ikke hvad en fadderskabssag skulle være, men der er i al fald ikke brug for sædprøver, så sandt som en fadder er noget helt andet end en fader!

"lnklusiv Danmark" (TVA 31.3.89), "inklusiv tilhængere af den tidligere præsident" (RA 20.3.1989). For at tage det endnu engang: det skal være inklusive.

Gullivers rejse (RA 25.3.89). Hvordan skal man udtale Gulliver? Gør man det på engelsk, skal det være med samme udtale af u som i trust, butterfly og pub. Men det lød forkert i RA 25.3.89. "Gullivers rejser" har været børnebog i så mange generationer i Danmark at det virker naturligere at holde sig til en ren dansk udtale ligesom når det er Robinson, Tin-Tin og Kaptajn Grant.

Konferensråd er en titel som ikke eksisterer mere, og man kan derfor være i tvivl om udtalen. Det skal ikke være konferangsråd (DK kort 5.4.89), men lige ud ad landevejen: konferænsråd.

Hvordan udtaler man jodle? Enten er det rent dansk, med j og blødt d; eller det er nærmere ved tysk: joodle, med langt o og hårdt d; og det almindeligste er vistnok en mellemting, som om stavemåden var jåtle. Men det skal i hvert fald ikke være djåtle (P3 25.3.89).

Jeg ville ikke være i tvivl hvis nogen spurgte mig hvad der er det bedste, en CD eller en CD'er (TVU 27.3.89). Afgjort en CD, ligesom en lp, en HD, og et BNP. En SF'er er i orden, for det er en person med tilknytning til SF; og en HD'er er en der har bestået eksaminen HD, men en CD'er er ikke noget med tilknytning til CD, det er det samme som en compact disc.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret