Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 38 Starte og begynde
 

Starte og begynde

af Erik Hansen, april 1989
af Erik Hansen, april 1989

Der kommer jævnlig reaktioner fra lyttere – og fra DR-medarbejdere – på en tiltagende brug af starte hvor man før havde begynde. Tidligere brugte man starte hovedsagelig om mekaniske indretninger, motorer og maskiner, og om væddeløb. Nu er det almindeligt at en koncert (også en klassisk) starter kl. 20, at en roman starter med en skildring af landskabet øst for Avignon, og det er ikke så få store mænd der er startet som fårehyrde eller mælkedreng.

Der er stadig mange der føler sig generet af denne nyere brug af starte, men naturligvis mange flere der ikke gør det. På den anden side er der ingen der føler sig generet af begynde, når det ikke lige drejer sig om maskiner og væddeløb, så man kunne jo overveje at begrænse brugen af det engelske starte og give det gode gamle tyske ord begynde en chance endnu.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret