Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 37 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, marts 1989
af Erik Hansen, marts 1989

Det betydningsfulde lille ord såmænd staves sådan som jeg har vist det, og ikke på nogen anden måde. Og udtalen er derefter: Det skal rime på mænd, ikke på vendt (TVA 15.2.89). Oprindelig er det en katolsk ed: "Så (sandt hjælpe mig Gud og hans hellige) mænd". Så det er altså noget med mænd!

Vi kan øjensynlig ikke slippe for udtalen præmjærminister (for prømjé-); men vi kan vel blive fri for stavemåden præmierminister (TVA tekst 6.3.89).

Kirsten Pedersen (TVA 9.3.89). Udtalen af dette efternavn skal ikke være den Storm P.-agtige Peddersen, men – Petersen.

Fornavnet på den ungarske leder Károly Grossz udtales ikke som det staves, men károj. Altså svarende til komponistnavnet Kodály, som alle vist ved udtales kodáj.

Og så fik vi igen værtslige ritualer (TVA 20.2.89) og íranske mordtrusler. Verdslig har stumt d, og iransk udtales med tryk på ansk – ligesom i japansk, amerikansk, albansk, cubansk, dominicansk, mexicansk, koreansk, afghansk, colombiansk, hawaiiansk, siciliansk, brasiliansk, liberiansk, ivoriansk, ecuadoriansk, århusiansk, venetiansk, peruviansk, boliviansk, trojansk, afrikansk, korsikansk, venezuelansk, tibetansk, nicaraguansk, javansk, kenyansk og mange andre.

Meteorologisk Institut burde tænke på at vort fædreland hedder Danmark, lige ud ad landevejen, og ikke Danmar (TVA 1.3.89 og mange andre gange).

Finansiere udtales nøjagtig som det staves, og absolut ikke finangsiere (RA 23.2.89); ordet hænger jo sammen med finans(er). Men det er rigtigt at personbetegnelsen finansier (el. financier) udtales på en slags fransk. Financier er i øvrigt det eneste af ordene der kan staves med c!

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2012 er der i mange forkortelser indført valgfrihed mellem store og små bogstaver. Dog staves 'aids' nu udelukkende med små bogstaver.
(Læs mere om Store og små bogstaver).

Forkortelser som skrives med lutter store bogstaver udtales normalt som en bogstavrække: DSB > de-æs-be osv. Efter det princip er AIDS > a-i-de-æs også det normale i DR (de-ær). Derfor også helst hå-i-ve-virus (HIV-virus), ikke hiv (P1 programlæsn. 10.3.89).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret