Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 37 Sprogfejl
 

Sprogfejl

af Erik Hansen, marts 1989
af Erik Hansen, marts 1989

er tit noget der egentlig ikke ændrer betydningen, men bare virker forstyrrende. Fx hvis man siger dobbelt så meget end vi selv har brug for (TVA 21.2.89), staver betalingsballancen med to l'er (TVA 21.2.89) eller taler om forbydelse af Rushdies bog (TVA 7.3.89).

Men det er virkelig risikabelt ikke at holde imødekomme og imødegå ude fra hinanden. I TVA 2.3.89 oplystes det således at USA arbejder på en plan som kan imødegå udspillet fra Gorbatjov. Imødegå betyder 'standse' eller 'hindre', så det var formentlig imødekomme der skulle være brugt. Det betyder nemlig 'vise sig velvillig'. Når man imødegår en andens planer, forslag eller ideer, så modarbejder man dem; når man imødekommer ideer, hensigter eller ønsker, så tilslutter man sig og hjælper aktivt med.

Et andet problem er rømme. Det betyder 'forlade': Sovjet har nu rømmet Afghanistan, hvornår skal familien rømme huset? Ifølge ordbøgerne findes også betydningen 'tømme': nu har jeg rømmet (altså tømt) køleskabet. Denne betydning er næppe særlig livskraftig mere, men muligvis tilstrækkeligt til at en oplysning som følgende bliver flertydig: Politiet var for langsomme til at trække sig tilbage fra Christiania, efter at de havde rømmet fristadens værtshuse (TVA o. 15.2.89). Havde politiet tømt værtshusene for gæster, eller havde de selv været gæster? Man må nok anbefale kun at bruge rømme i betydningen 'forlade', men der er altså alligevel en vis mulighed for misforståelse ved ordet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret