Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 37 Forsigtig!
 

Forsigtig!

af Erik Hansen, marts 1989
af Erik Hansen, marts 1989

I sidste Sprogbrev nævnte jeg en lille serie ord, som jeg må advare mod, fordi halvdelen af os forstår dem på én måde, den anden halvdel på en anden måde. Her kommer et par stykker til.

På bekostning af betød indtil for få år siden 'til ulempe for': "Udvidelsen af den kommunale bingohal sker på bekostning af biblioteket". Men nu har udtrykket hos mange præcis den modsatte betydning, nemlig 'til fordel for': Det vil skade den franske bilindustri på bekostning af den tyske (P1 8.3.89). Bruger man på bekostning af i den oprindelige betydning, skal det samme udtrykkes: "Det gavner den tyske bilindustri på bekostning af den franske." Siger du altså "Omlægningen af matematikundervisningen sker på bekostning af danskundervisningen", så bliver du misforstået af halvdelen af lytterne – uanset hvad det er du mener!

Et andet ord der på lignende måde har skiftet fra én til den stik modsatte betydning, er forfordele. Den oprindelige betydning, som halvdelen af os tror er den eneste, er 'tildele for lidt', 'behandle uretfærdigt'. "Ved fordelingen af midlerne er biblioteksvæsenet blevet forfordelt" betyder altså at biblioteksvæsenet har fået mindre end andre. Den nye betydning, som halvdelen af jer tror er den eneste, er 'give for meget', 'give mere end de andre får': "Lise blev som sædvanlig forfordelt da der blev delt karameller ud." Og så kan man jo prøve at diskutere med sine omgivelser hvad følgende sætning egentlig betyder: "Lise blev forfordelt på Anders' bekostning".

Jeg ser ingen anden praktisk løsning på dette problem end at anbefale at man helt afstår fra at bruge på bekostning af og forfordele.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret