Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 36 -ering eller -tion?
 

-ering eller -tion?

af Erik Hansen, februar 1989
af Erik Hansen, februar 1989

Så er vi blevet spurgt hvad forskellen er mellem diskriminering og diskrimination, og om der er nogen regler for hvornår man bruger endelserne -ering og -tion.

Her har vi virkelig et eksempel på sprogets dårlige samvittighed. Der er masser af ord der har de to endelser. I nogle tilfælde kan kun den ene bruges: investering, i andre tilfælde kun den anden: friktion. Men så er der de fleste tilfælde, og her kan begge former bruges, som regel uden betydningsforskel: generalisering/generalisation, socialisering/socialisation, konfiskering/konfiskation, koordinering/koordination, diskriminering/diskrimination osv.

Men der er nogle få tilfælde hvor vi har en betydningsforskel, nemlig sådan at ordene med endelsen -ering betegner en handling eller proces, mens de på -tion betegner en ting eller resultatet af processen: delegering/delegation, redigering/redaktion, installering/installation, administrering/administration, civilisering/civilisation, organisering/organisation, koncentrering/koncentration, negering/negation, specificering/specifikation osv.

Man kan altså ikke bruge denne regel til noget rigtigt. Hvis man er i tvivl, må man gå til ordbogen eller sprogkonsulenten!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret