Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 35 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, januar 1989
af Jørn Lund, januar 1989

'Kollega' kan i skriftsproget som flertalsform hedde 'kolleger' eller 'kollegaer'. Mht. udtalen er rigsmålet endnu mere rummeligt; kolleger kan have både "blødt" og "hårdt" g. Men som en medarbejder i TVA (17/12) at sige 'partikollegaer' med blødt g, det er ikke anbefalelsesværdigt.

"Den eksisterende LANDbohøjskole" – med tryk på første stavelse i sidste ord, det er heller ikke en heldig udtale (RA 13/12), medmindre der tænkes på en højskole for folk fra landet. Almindeligvis siges der 'LandboHØJskolen'.

Saudi-Arabien har gennem et par årtier haft sideformerne "sawdi-" og "saUdi"-Arabien. Det tjener intet fornuftigt formål at indføre en fjerde variant "saudiaRAbien", som man hørte i TVA 2/1.

DSB's foretrukne udtale "passaser" behøver ikke blive DR's. En korrespondent omtalte i TVA 5/1 et "passaserfly", der var blevet skudt ned. "Passasjer" må anbefales i nyhedsudsendelser.

'Hvis vi ikke deltager I diskussionen OM kultur' (30/12). Præpositionerne med VERSALER blev udtalt med tryk, sådan som det ofte sker i diskussioner. Jeg vil fraråde disse præpositionstryk. Der er ingen særlig begrundelse for at fremhæve forholdsordene – måske bortset fra det anstrøg af betydningsfuldhed, den talende måtte ønske at give sine ytringer.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse