Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 35 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, januar 1989
af Jørn Lund, januar 1989

"Han (dvs. H.P. Clausen) indrømmer, at forventningerne til Dan Link ikke har slået til" (RA 6/1). Problemet er vel snarere, at forventningerne har været for store og derfor ikke er blevet indfriet. Men citatet siger nærmest det modsatte. Måske er der sket en kortslutning af 'holde stik' og 'slå til'.

"... har gjort hævd på ..." (TVA 19/12). Nej, man kan 'have hævd på noget' og 'gøre krav på noget', men man kan ikke 'gøre hævd'.

'Justitsminister Ninn-Hansen vil ikke tage sagen op, da han ikke ser nogen principper i behandlingen af sagen'. Meningen må vel være, at han ikke ser noget principielt forkert i sagsbehandlingen, eller at han ikke ser noget af principiel interesse (TVA 2/1).

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2012 indførtes valgfrihed mellem en række ord med -ium/-ie, herunder seminarium/seminarie.

Der har været talt meget om seminarier i den seneste måned; og i flertal går det fint. Men entalsformen skal ende på -ium. Der var debat om denne detalje i forbindelse med udsendelsen af den nye retskrivningsordbog, men tilhængerne af obligatorisk -ium sejrede. Derfor må vi her anholde udtrykket 'Haslev Seminarie' (TVA 12/12) hos en journalist, der i øvrigt kort efter sagde seminarium.

'... kendte til eksempler af forskellige former for mishandling' (RA 13/12). Nej, dansk sprog kræver her præpositionen .

Skuespiller Poul Reumert, hed det i KS-R 12/12. Og så lige ham! Kunstnere har ret til en bestemthedsendelse. Maler Jens Jørgensen tager hver sommer til Mallorca, men maleren P.S. Krøyer holdt til på Skagen. Forfatteren Klaus Rifbjerg har i øvrigt sommerhus samme sted. Det er de enestående, der har kvalificeret sig til en bestemthedsendelse. Opfinderen Karl Krøyer og kanonkongen Leoni hører med i det fornemme selskab. Naturligvis også komponisten og dirigenten Leonard Bernstein, hvis fornavn 1/1 blev udtalt med o. Sig "lennard".

Fangenskab, hedder det, ikke 'fangeskab' (TVA 30/12), medmindre det drejer sig om et skab til fanger.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret