Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 35 Klicheer
 

Klicheer

af Jørn Lund, januar 1989
af Jørn Lund, januar 1989

Alle og enhver ønsker i denne tid tilsyneladende at sætte fingeraftryk på det, de har at gøre med. Vistnok blomstrede udtrykket op i forbindelse med Socialdemokratiets ønske om at få indflydelse på en finanslov. Men siden da er vendingen blevet skamredet – og fortjener en pause.

'... eller for den sags skyld ...'. Misbrug af dette udtryk må tilskrives ren og skær nonchalance. Herregud, lad os bare sætte sagen på spidsen, lad os bare tage 'de yderste konsekvenser' med i betragtning.

"Var det Dansk Røde Kors, der ikke var gearet til denne opgave?" (TVA 4/1). En moderne kliche. Pas i det hele taget på med maskinmetaforer, billeder, der beskriver menneskelige forhold som tekniske processer. En konfektgnaskende onkel udtalte i juledagene, at han ikke var 'programmeret' til at motionere. Det skulle ligne en højere form for bestemmelse, og så lød det jo pænere, end hvis han havde udtalt, at han ikke gad gå en tur.

Store underskud er for tiden 'bragende'. TVA kunne 5/11 på ny berette om bragende underskud. På samme måde tales der ofte om kursers, specielt valutakursers himmelflugt. Er sproget ikke til gengæld ved at devalueres?

En medarbejder i NA-R er grundig træt af i øjeblikket og på nuværende tidspunkt. Jeg har det endnu værre med for nærværende, på årsbasis og efterfølgende (= bagefter, senere). En medarbejder i DR-U henstiller, at man begrænser brugen af signal i alle mulige overførte betydninger ('få et signal om', 'give signal om' etc.).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse