Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 35 Gamle travere
 

Gamle travere

af Jørn Lund, januar 1989
af Jørn Lund, januar 1989

Hermed erklærer jeg mig overvundet og opgiver enhver kamp mod journalisternes misbrug af ordet 'historie' som betegnelse for et indslag. Jeg har gentagne gange påpeget de uheldige bibetydninger, det fremkalder, men det nytter ikke. Selv de mest sprogfølsomme medarbejdere fremturer; de vil tale om deres 'historier'. OK, I skal ikke for fremtiden høre det mindste i den anledning.

Både ... men også vil jeg ikke opgive, når det drejer sig om manuskriptstøttet oplæsning. I spontan tale kan afstanden mellem de to led blive så stor, at den talende (og som regel også den lyttende) glemmer sammenhængen, men den forklaring kunne ikke bringes i anvendelse for nylig (RA 3/1).

Derimod kunne en højtstående gæst fra ordensmagten (TVA 30/12) undskyldes på den konto, da han sagde 'punkt 1' – og herefter 'for det andet'.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret