Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 34 Kort
 

Kort

af Jørn Lund, december 1988
af Jørn Lund, december 1988

"... i så relativt et velstående land" (TVA 23/11) lyder ikke godt. Der skal siges 'i et så relativt (eller forholdsvis) velstående land'.

Det er for dårligt, at medarbejdere i NA-R bliver ved med at kløjes i ordene psykiater og psykiatrisk (fx 2/12). Man hører ofte udtalerne "sykriater" og "sykriatisk" eller "sykriatrisk" til trods for, at skriften giver udmærket anvisning på, hvor i ordene r skal placeres. Sproget har netop skilt sig af med den gamle variant psykiatriker, og så skal der ikke komme nogen med varianten "psykriater".

'Efter at vi har overstået reformationen' (TVs julekalender 6/12). Dette var ikke et udsagn fra en katolik eller en hedning, men et udslag af hæmningsløs omgang med ordet 'overstå'.

'FN's turistorganisation, de mener, at' (Landet Rundt 6/12). Her er der flere grunde til at udelade ordet 'de'.

'De studerende demonstrerede for at symbolisere, at undervisningsminister Bertel Haarder vil føre forholdene tilbage til stenalderen'. 'Symbolisere' er ikke heldigt; flere ville forstå budskabet, hvis man havde sagt 'de studerende ville med demonstrationen give udtryk for, at ...'

Branche skal ikke udtales 'brangse', men 'brangsje' (TVA 23/11).

Dramatisk og klimatisk udtales alt for tit 'dramattisk' og 'klimattisk' (TVA 23/11), altså rimende på 'grammatisk'. Men de to ord skal udtales parallelt med 'problematisk, systematisk, dogmatisk, akrobatisk, sympatisk' osv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret