Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 34 Gode ønsker
 

Gode ønsker

af Jørn Lund, december 1988
af Jørn Lund, december 1988

For et par årtier siden begyndte nogle velmenende mennesker at ønske hinanden god weekend, og udtrykket kan stadig høres fra fredag formiddag til lørdag. Flere og flere udvider i disse år repertoiret og ønsker hinanden – og lytterne – en god dag og en god aften (udtalt som to selvstændige ord), somme tider endog en god eftermiddag. Morgenradioavisen er et par gange blevet indledt med et god morgen (naturligvis udtalt som et sammensat ord) og afsluttet med et god dag, og man ville da være et skarn, hvis man ikke var taknemlig for de mange gode ønsker, fra natradioavisens undertiden grødede god nat til morgenfanfaren 7 timer senere. Det er et venligt signal at sende ud, og selv om der nok skal sidde en del lyttere og tænke deres om kollektiv, professionel service-venlighed a la SAS-stewardessens sikkert dybfølte og udtalte ønske om et snarligt gensyn, så er der sikkert endnu flere, der godt kan lide disse verbale skulderklap.

Jeg melder mig ind i klubben og ønsker jer alle en rigtig glædelig jul – idet jeg på det danske sprogs vegne takker jer for udvist interesse og stadig omsorg. Erik Hansen har bedt mig ledsage ønsket med en advarsel: Nu ikke noget med "nytårsfortsætter". Man sætter sig undertiden ved årsskiftet noget for, man fortsætter netop ikke i den gamle skure. Det hedder nytårsforsæt; husk det nu, ellers kommer vi efter jer med bål og brand, stok og gulerod, nihalet kat og nye sprogbreve i 1989!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret