Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 33 Gamle travere
 

Gamle travere

af Jørn Lund, november 1988
af Jørn Lund, november 1988

"Den første historie" (TVA 5/11). Nej, historie i betydningen indslag er og bliver journalistslang, der er påfaldende (undertiden ligefrem stødende) for andre.

"Det er tid til at skrue ned for lyden for de, der vil se fodboldkamp". Nej, for dem, der vil se fodboldkamp. Stedordet er styrelse for et forholdsord. Derfor. Læs evt. nærmere om reglerne i den praktiske opslagsbog, "Håndbog i Nudansk", som Politikens Forlag netop har udgivet. Den bør forefindes i ethvert redaktionslokale.

'Dels ... men også'. Nej, hellere 'dels – dels' eller 'ikke alene – men også' (TVA 6/11).

I en gennemgang af en svensk rapport om børns videoforbrug blev det i RA meddelt, at voldelige scener kunne øge chancen for problemer. Muligheden eller faren havde været bedre.

BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning! Med Retskrivningsordbogen fra 2012 indførtes valgfrihed mellem en række ord med -ium/-ie, herunder ministerium/ministerie og kommissorium/kommissorie.

"... ringer til det østtyske udenrigsministerie", "jeres kommissorie" (TVA 6/11). Dansk Sprognævn kræver -ium i disse (og lignende) ord. Ordet kommissorium forstås i øvrigt ikke af ret mange mennesker, og det gør mandat heller ikke: "det er det dårligst tænkelige mandat, vælgerne har givet politikerne (TVA 2/11).

Ordet provenu (TVA 31/10) kunne med fordel have været udlagt, til glæde for hele det danske folk.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret