Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 32 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, oktober 1988
af Jørn Lund, oktober 1988

Fra Vejle er der indløbet et spørgsmål om udtalen af navneord som (en) deltager og (en) iagttager kontra udsagnsord som (hun) deltager og (han) iagttager. Jeg giver spørgeren ret i, at navneordene skal udtales, så de rimer på lager, og at udsagnsordene bør udtales, så de rimer på har. Mht. udsagnsordene kan begge udtaler ganske vist forekomme, men den lange lugter af manuskript.

Ordtypen er mht. navneordene præget af nogen variation. Amager, skomager, blikkenslager, handskemager, trommeslager kan høres med begge udtaler, og der er ingen særlig grund til her at forsøge en standardisering. Men fri os for den bogstavnære udtale af hvad behager?. Det hedder "vappehar", medmindre man foretrækker en endnu kortere form.

Der er også kommet et spørgsmål om udtalen af charterrejse. Der er en engelsk-orienteret udtale med tj- og en fransk-orienteret med noget i retning af sj-. Udtalen "tjarter-" bliver mere og mere udbredt, er måske allerede den mest almindelige, og for en etymologisk (ordhistorisk) betragtning er det den rimeligste. Men "sjarter-" er en ret upåagtet sideform, som næppe distraherer ret mange.

Derimod kan man ikke undgå at studse lidt, når en svensker udtales "jøranson" af studieværten, men "gøranson" af reporteren (TVA 5/10). Vælg den svenskorienterede udtale. Rigtig svensk er den ikke; men vi siger jo også Göteborg med tillempet svensk udtale af 1.-leddet, men dansk udtale af 2. led.

Undgå (i hvert fald indtil videre) brud på de traditionelle danske trykforhold i ord som massiv, funktionel, kreditorer. I TVA 18/9 taltes der om "FUNKtionelle løsninger", og i en KS-R-udsendelse 22/9 omtaltes nogle "KREditorer". De tre ord bliver ikke mere smarte af at blive udstyret med tryk på første stavelse.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse