Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 32 Snerrerier
 

Snerrerier

af Jørn Lund, oktober 1988
af Jørn Lund, oktober 1988

Det kan ske for enhver, at man kløjes (jo, sådan staves det) i et udtryk eller en sætning. Men når en medarbejder producerer et langt indslag om tvangsauktioner, må han ikke hårdnakket fastholde sin egen uautoriserede form aktion, tvangsaktion osv. Mere end tyve gange optrådte fejlen, til trods for at flere af de interviewede brugte den korrekte form auktion (KS-R 22/9).

Og hvad ligner det i et program om H.C. Lumbye gang på gang at kalde ham Lundby?

Den i øvrigt fortræffelige vært i en udsendelse om Dalai Lama (8/10) omtalte ham som Daila Lama med en beundringsværdig konsekvens.

En teatermedarbejder brugte ordet teatralsk, som om det betød 'vedrørende teatret' eller 'dramatisk' og valgte klichévejen i sin gennemgang af teaterlandskabet. Tak for turen.

En politisk kommentator anvendte på samme måde to gange et andet fremmedord i en skæv sammenhæng. Svend Auken blev kaldt studentikos, men meningen var tydeligt nok 'akademikertype', og det er noget andet.

Så har jeg større overbærenhed over for den sportsmedarbejder, der placerede en dansk idrætsmand på en uriuspost. Netop Urias ville vel kunne forstå, at reporteren i Seoul var på en vanskelig opgave.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret