Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 31 Norske tiltag
 

Norske tiltag

af Jørn Lund, september 1988
af Jørn Lund, september 1988

Tiltag er et af de nordiske modeord, som de fleste gerne ser udskiftet med det mere internationale initiativ. Men overskriften er valgt, fordi NRK (Norsk Rikskringkasting) har taget Norsk Språkråd i hånden under bestræbelserne på at bekæmpe smarte amerikanske (internationale) modeord. På en konference for nordiske sprogforskere blev det med en til patos grænsende alvor meddelt, at man i en række spots (ordet blev anvendt uden antydning af selvironi) ville latterliggøre "smarte" nydannelser, der med fordel kunne erstattes af norske ord og vendinger. En revyskuespiller skulle garantere for, at komikken ikke blev ufrivillig.

Den fremgangsmåde vil jeg ikke anbefale til brug herhjemme, men jeg vil gerne deltage i felttoget mod ukritisk brug af fremmed ordstof eller (jf. nedenfor) udefrakommende ændring af det betydningsforhold, der ellers ligger i sprogets gloser og vendinger. Hvorfor (TVA 20/7) sige "Spørgsmålet er stadig sensitivt"? Hvorfor sige, at en politiker har accepteret en indbydelse, når vedkommende med glæde har taget imod den? Det er heller ikke godt dansk at bruge udtrykket i sin egen ret (KS-R 27/7) eller at sige "Sovjetunionen har i de senere dage annonceret, at ...".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret