Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 31 Klicheer
 

Klicheer

af Jørn Lund, september 1988
af Jørn Lund, september 1988

"... altså folk, der hører til fagbevægelsens tunge drenge". Den tidligere udtryksfulde vending tunge drenge har efterhånden mistet sin friskhed og nærmer sig klicheen. Men måske har der været en del af dem i bevidstheden på den medarbejder, der i RA 31/7 sagde: "Er ordningen så ringe, at man så at sige taber landmænd på gulvet?" I hvert fald har udtrykket at tabe (noget) på gulvet forlængst passeret min klichetærskel. Det samme gælder dette med at sove i timen. "Har LO sovet i timen?", spurgte man i TVA 25/8 og fremkaldte samme reaktion, som da det 12/8 blev meddelt, at "TV 2 er på banen". Det er også snart fortærsket at bruge udtryk som "NN skal ikke sidde med ved forhandlingsbordet" (KS-R 27/7). Når midlerne ikke slår til, skal stat, kommune, virksomheder, privatpersoner ud (i byen) at låne (fx 27/7).

Skær ned på forbruget af den slags udtryk. Det er vel utopisk at forestille sig, at seere og lyttere helt kan blive forskånet for dem – ligeså utopisk som at se prins Frederik i en Skoda.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse