Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 31 Fremstillingsformer
 

Fremstillingsformer

af Jørn Lund, september 1988
af Jørn Lund, september 1988

Vejrudsigten i TVA præsenteres på en ny måde, og formodentlig har man ved udvælgelsen af medarbejdere ikke haft ubegrænsede valgmuligheder. Jeg skal alligevel tillade mig at foreslå, at der tages initiativ til intensiveret undervisning i mundtlig fremstilling. Ikke alle problemer kan forklares som begyndervanskeligheder.

Det er også stadig galt med oplæsningen mange steder i huset, og her er dog et felt, hvor der kan sættes ind med rimelige udsigter til forbedring. De fleste studieværter er efter min mening dygtige til at udforme og præsentere et manuskript, men der er andre medarbejdere, der med fordel kunne udvikle en større bevidsthed om mundtlig fremstilling. Det må være kedeligt for en DR-medarbejder at være god til alle indledende journalistiske faser, men at falde igennem på fremlæggelsen. Søg hjælp.

Men også de professionelle folk i udsendelsesredaktionerne kan have deres skavanker. En opmærksom medarbejder, der alt for selvudslettende kalder sig 'menig' og 'usproglig', har bemærket, at mange speakere har en tendens til at "sænke stemmen" til det næsten uhørlige efter sidste betonede stavelse i en sekvens: 'Og det var Arthur RUBINstein d... sp..., og dette program bliver GENudsendt klokken ....????'. At der blev sagt 'der spillede' og kl. '18.30' lader sig kun vanskeligt rekonstruere. Iagttagelsen er præcis og rigtig. Der er ofte for voldsomme skift mellem betonede og ubetonede stavelser. Også de sidste kan rumme vigtige oplysninger.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret