Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 30 Nogen og nogle
 

Nogen og nogle

af Erik Hansen, juni 1988
af Erik Hansen, juni 1988

er også et spørgsmål der tit dukker op fra brevene.

Som mundtligt problem er det meget lille. Brug udtalen noen både til nogle og nogen, så er der ikke flere problemer. Det er den udtale man regner for korrekt, som man anbefaler danskere og som man underviser udlændinge i. Det kan naturligvis ikke være direkte forkert at bruge udtalen nogle, men det er ikke særlig naturligt. Men vil man bruge den, må man følge reglerne fra skriftsproget.

I vore dage er det sådan at de fleste mennesker ikke ved et kuk om dansk, men en masse om engelsk og andre fremmedsprog de har lært sig. Man kan derfor sige at nogle svarer til engelsk some, og nogen til any. Færdig!

Men man kan da også forklare reglerne. Nogle betyder 'mere end to', 'nogle stykker': jeg købte nogle blomsterhan har nogle sære ideerhvem har nogle tændstikker?

Nogen betyder 'mere end én', 'nogen overhovedet', og nogen bruges næsten kun i spørgende, nægtende og betingende sætninger: købte du nogen blomster?jeg har ikke nogen tændstikkerhvis De har nogen problemer, så sig bare til.

Nogen er altid trykstærkt i udtalen, nogle er næsten altid tryksvagt:

har du nógen ideer?
hvis der kommer nógen kunder ...
har du nogle ideer?
hvis der kommer nogle kunder ...

Her ser man også klart betydningsforskellen.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret