Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 30 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, juni 1988
af Erik Hansen, juni 1988

"Dagens længde er blevet 10 timer og 46 minutter længere" (P1 24.5.88). Men det var også meget tidligt om morgenen, og man kan da sagtens få fat i meningen. Så er det værre her: "Ligesom i EF spredes aids ikke så hurtigt i Danmark som frygtet" (TVA 31.5.88). Og denne kræver at man er logisk slangemenneske: "Derefter ventes væksten i ledigheden at standse og derefter gå lidt tilbage" (RA 16.6.88).

"Regeringen i Etiopien forhindrer at 2½ million mennesker ikke kan få hjælp" (RA 19.5.88). Ja, var det bare så vel, men her er vist et ikke for meget. "... foruden at han også dirigerede Dresdener Filharmonikerne" (P1 16.6.88); har man sagt foruden, skal man spare sig også – eller omvendt: "Foruden direktøren er også en arbejdsløs på anklagebænken" (TVA 6.6.88).

I forbindelse med alge-halløjet i Kattegat har man talt en del om marinbiologi og marinbiologer. Det skal altså være marin-, og ordet betyder 'hav-'. Forstavelsen marine- bruges om det der har med krigsflåden at gøre: marinefartøj, marineofficer, marineblå osv. Der er fra gammel tid én sær undtagelse: Det hedder en marinemaler; det er en maler der har specialiseret sig i havmotiver. Hvis han får et krigsskib med en gang imellem, så er det et rent tilfælde.

Og mens vi er ved det sømilitære: "I morges sprængte en mine i den svenske skærgård" (RA 30.5.88). Det skulle have været sprang. Springe – sprang – sprunget betyder 'eksplodere': der sprang en mine i den svenske skærgård – man var bange for at depotet skulle springe i luften. Sprænge – sprængte – sprængt betyder 'få til at eksplodere': den svenske flåde har sprængt en mine i skærgårdenterroristerne truer med at sprænge ambassaden i luften.

"... i parantes" (tekst til tv-film 10.6.88). Man kan ikke høre det på udtalen, men stavemåden er nu parentes.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret