Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 3 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, november 1985
af Erik Hansen, november 1985

"De pågående nedrustningsforhandlinger" (RA 11.10.85). Det lyder meget svensk! Den normale betydning af pågående i dansk er "aggressiv, påtrængende". Her må meningen have været de igangværende forhandlinger eller de forhandlinger der er i gang. Og i masser af tilfælde tillader sammenhængen at man nøjes med at sige forhandlingerne.

"Der resterer nu tre runder tilbage" (Sport 14.10.85). Det er for meget af det gode! Det er nok at sige der resterer nu tre runder. Og da resterer er et sjældent og svært ord (øjensynlig også for journalisten), ville det allerbedste have været der er nu tre runder tilbage.

"Centrums-Demokraterne" (Sprogbrev nr. 2). Ord som er sammensat med centrum, er korrekte både med og uden s: centrum(s)parti, centrum(s)søgende, centrum(s)bor. Men Centrum-Demokratiet er et navn, og det skal selvfølgelig respekteres; derfor også Centrum-Demokraterne. Beklager!

"Man kan ikke bebrejde folk for at fortie noget de ikke har set" (TVA 26.8.85). Det hedder kritisere én for noget, skælde en ud for noget, irettesætte en for noget, lade en høre for noget og dadle en for noget. Men bebrejde en uden for. Altså: "Man kan ikke bebrejde ham hans pessimisme", "Man kan ikke bebrejde folk at de fortier noget de ikke har set."

"Der var mange kendte personer til stede, bl.a. skatteministeren". Når det drejer sig om personer, bør bl.a. læses blandt andre; er det genstande eller noget der ikke kan tælles, læses forkortelsen blandt andet: "Der blev fundet en del våben, blandt andet et sværd fra romersk jernalder", "Søen er fuld af forurenende stoffer, blandt andet kviksølv." Om større dyr med en vis individualitet kan begge udtaler bruges: "jeg blev generet af en hel flok hunde, blandt andre/blandt andet min nabos buldog."

– Og så skal Mikhail Gorbatjovs fornavn absolut ikke udtales på engelsk (RA 30.10.85), men enten lige ud ad landevejen: mika-il, eller i den store luksusudgave med (tysk) ch-lyd i stedet for k: micha-il.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret