Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 3 Betydninger
 

Betydninger

af Erik Hansen, november 1985
af Erik Hansen, november 1985

Reagan-administrationen: Ud fra den normale betydning af administration i dansk vil de fleste tro at det betegner præsidentens stab af embedsmænd, kontorpersonale og hele det praktiske apparat der bringer politiske beslutninger til udførelse. Men det der menes er jo præsidenten og hans ministre, altså den politiske ledelse. Den rigtige oversættelse må derfor være Reagan-regeringen.

En DR-medarbejder beder mig om medhold i at der bør skelnes mellem de sidste uger og de seneste uger osv. De seneste uger er ugerne lige op til dette tidspunkt, men de sidste uger skulle være de absolut sidste uger af et eller andet forløb. "Filmen tages af plakaten på mandag, men de sidste tre dage er der to aftenforestillinger", "Filmen har været spillet i over tre måneder, men de seneste tre dage har salen været halvtom."

Gør bare sådan! Men husk at sidste har begge betydningerne, så man kan ikke være sikker på at lyttere og seere opfatter nuancen hvis den ikke fremgår af sammenhængen – og det gør den som regel. Det er derfor udmærket at skelne mellem sidste og seneste, men ikke særlig nødvendigt.

Man kan på samme måde skelne mellem første og førstkommende, men det går som regel uden problemer at sige første i begge betydninger.

"... men dette er jo blot en måde at omgås lønaftalerne på" (RA 7.11.85). Nej! Det skal selvfølgelig være omgå, som betyder "smutte udenom på ikke helt hæderlig manér": omgå loven/reglerne/sandheden. Omgås betyder "have selskabeligt samkvem med": jeg omgås ikke mine kolleger privat, Jensen og Holm har aldrig omgåedes.

Det minder om en anden almindelig sammenblanding i DR og andre steder, nemlig imødegå og imødekomme. Imødegå betyder "stille sig afvisende over for": imødegå en påstand/kritik/argumentation; imødekomme betyder nærmest det modsatte, nemlig "stille sig velvilligt over for": imødekomme et ønske/et krav/en ansøgning.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret