Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 29 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, maj 1988
af Erik Hansen, maj 1988

Så og så mange år "før Kristi" (TVA 28.4.88) er en sammenblanding af de to rigtige udtryksmåder "før Kristus" og "før Kristi fødsel".

Ekspansion er et ganske normalt fremmedord, og det skal bare udtales som det skrives, altså ikke ekspangsjon (P1 19.4.88).

Og så var den der igen: "de israelske besatte områder" (TVA 10.4.88). Det fremgik at meningen var 'de områder som Israel besætter'; det hedder på dansk de israelsk besatte områder. De israelske besatte områder er i sig selv ikke forkert, men det betyder 'de israelske områder som er besat af en eller anden okkupationsmagt'. Og det var som sagt ikke det der mentes.

Eksemplet svarer i sin tankeløshed til "den politiske ansvarlige H. P. Clausen" (TVA 1.5.88).

"Sælunger – født 1½ måneder for tidligt" (TVA 6.5.88). Tak fordi vi slap for babysæler denne gang. Til gengæld ville det have været bedre med 1½ måned. Efter almindelige brøker kommer navneordet normalt i ental: halvanden måned, enenhalv måned, femenkvart uge, to tredjedel grøn peber.

En læser har undret sig over at jeg nogle gange har skrevet i dansk, i engelsk osv. Hedder det nu ikke på dansk mere? Jo, det gør det da! Men sprogfolk har en tradition for at skelne mellem + sprog og i + sprog. På dansk bruges om det der udtrykkes ved hjælp af det danske sprog: på dansk har ordet unfair tryk på første stavelse, på engelsk udtaler man det med tryk på sidste stavelse. I dansk betyder derimod 'inden for det danske sprogs system og ordforråd': navneordene har to køn i danski engelsk er der kun én glose svarende til forlade og efterlade. – Uden for rent faglige sammenhænge virker i dansk, i fransk osv. vistnok lidt krukket og i hvert fald forstyrrende, og jeg vil prøve at huske at skrive på dansk osv. hver gang.

"... når russerne har trukket sine tropper tilbage" (TVA 15.5.88). Det skulle have været deres tropper; sin/sit/sine bruges kun når der vises tilbage til et entalsord: Altså "Sovjetunionen trækker sine tropper tilbage", men "Russerne trækker deres tropper tilbage". Det er absolut ikke særlig logisk. Til gengæld er det indtil videre korrekt.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret