Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 29 Falske venner
 

Falske venner

af Erik Hansen, maj 1988
af Erik Hansen, maj 1988

"De første til at forlade flyet var to tilslørede kvinder" (RA 20.4.88) bygger sandsynligvis på et engelsksproget telegram. "The first to leave the plane ..." betyder 'de første som forlod flyet', og sådan burde det have været på dansk. "De første til at ..." indebærer noget med iver og trængen sig på: hun er altid den første til at stikke af når der skal vaskes ophan er som regel den første til at råbe op.

"Den palæstinensiske oprejsning" (P1 19.4.88). Nej, det engelske ord uprising hedder på dansk opstand. Oprejsning er noget helt andet, nemlig rehabilitering.

"Philby er anset for at være en af de dygtigste spioner ..." (TVA 12.5.88). Igen formentlig en for direkte overførsel fra engelsk. At være anset for noget betyder at være agtet og æret på grund af noget (han er anset for sine gode resultater). Er betydningen 'at blive betragtet som', skal det være "Philby anses for at være ..." eller "Philby bliver anset for at være ...".

Og fra samme udsendelse: "Da han døde, var Philby general i KGB". På dansk skal vi have rækkefølgen navneord (Philby) stedord (han), derfor "Da Philby døde, var han ...". På engelsk kan man efter visse regler have den omvendte rækkefølge. Men altså ikke på dansk.

Det er sikkert også en engelsk sprogform der ligger bag "Drabet af en israelsk pige" (TVA 11.4.88). Det skulle have været drabet på en israelsk pige. Vi har en lille håndfuld volds- og aggressionsgloser som – lidt overraskende – forbindes med og ikke af: drabet på præsidenten – mordet på Cæsar – angrebet på Schlüter – stormen på København – massakren på landsbyen – overfaldet på ambassaden.

I tv-serien "Javel, hr. statsminister" behandler Sir Humphrey ministerens privatsekretær Bernard overordentlig arrogant og nedladende. Men det kan ikke være nogen rimelig idé at lade Sir Humphrey sige du til Bernard i de danske undertekster, mens Bernard siger De til Sir Humphrey. Mellem voksne mennesker er der altid symmetrisk forhold: De – De eller du – du, og sådan har det så at sige altid været. Man kan ikke markere rangforskelle ved hjælp af De og du.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret