Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 28 USSR – SSSR – CCCP
 

USSR – SSSR – CCCP

af Erik Hansen, april 1988
af Erik Hansen, april 1988

I sommerens OL-udsendelser bliver der brug for at nævne Sovjetunionen, USSR, mange gange. Var det ikke rimeligt, spørger en DR-versionist, at ændre forkortelsen fra USSR til SSSR, som er den officielle sovjetiske? Med russiske bogstaver skrives det CCCP, og det er dette symbol vi kommer til at se på faner, trøjer og trofæer. SSSR bruges i norsk, og vi kan ligesom nordmændene opløse det til "Sammenslutningen af Socialistiske Sovjet-Republikker".

Vi opnår på den måde bedre overensstemmelse med dansk end vi har i USA/De Forenede Stater og DDR/Tyske Demokratiske Republik el. Østtyskland, BRD/Forbundsrepublikken Tyskland el. Vesttyskland. Argumenterne er unægtelig gode. Imod ændringen taler at USSR er meget stærkt indarbejdet; og så det specielle at en ændring til SSSR ville betyde at statsnavnet skulle flyttes til en ny alfabetisk plads i opslagsværker, registre og tabeller. Det ville give en del ravage.

Jeg opfordrer til at man ikke på egen hånd indfører SSSR, uanset hvor megen sympati man har for ideen. Skal der ændres noget, må alle afdelinger af DR og helst endnu flere være enige om det.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse