Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 27 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, marts 1988
af Erik Hansen, marts 1988

"Schultz' netop overståede besøg i Sovjet" (RA 24.2.88). Overstå er et ord der er ved at skifte betydning i disse år. Den gamle betydning er 'komme igennem noget ubehageligt': har du overstået din influenza?vi skal lige have eksamen overstået først. Den nye betydning skelner ikke mellem behageligt og ubehageligt: nå, har I overstået jeres ferie?, jeg ringer når middagen er overstået. Den gamle betydning er nok stadig den sikreste mod misforståelse.

"Protesterne breder sig som en lavine" (TVA 16.3.88). Laviner breder sig ikke, det er steppebrande og ringe i vandet der gør det.

"Udenrigsministrene har ikke bevæget sig et komma" (RA 30.1.88) er muligvis en sammenblanding af bevæge sig en tomme og ændret et komma, men det kan nu også være et ganske rapt billedsprog som skildrer ministrenes møjsommelige diskussion af papirerne.

"ØK's ordning skal imødegå flere landes krav om aids-undersøgelser" (RA 11.3.88). Imødegå betyder 'protestere imod', 'søge at hindre', og det var ikke det der mentes; meningen var imødekomme, dvs. 'indvilge i', 'bøje sig for'.

"Ca. 9 til 10 millioner mindre" (RA 18.3.88) er en sammenblanding af 9 til 10 millioner kr. og ca. 9½ millioner kr. mindre.

"Mange opfatter Robertson som en korsrytter" (TVA 7.3.88). Det skulle da vist have været en korsridder!

"Vi havde kun eet kamera" (undertekst til TVA 20.3.88). Siden 1955 har een og eet været stavefejl. Det skal være én og ét. Og mens vi er ved talordene: 3. staves tredje og ikke på nogen anden måde. Det blev også indført i 1955!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret