Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 27 Forpligt(ig)elser
 

Forpligt(ig)elser

af Erik Hansen, marts 1988
af Erik Hansen, marts 1988

Et spørgsmål fra en DR-medarbejder: Hvad er forskellen på forpligtelse og forpligtigelse?

Formerne forpligte og forpligtige, forpligtelse og forpligtigelse har altid eksisteret side om side i dansk, og der er absolut ingen betydningsforskelle. Derimod er forpligtig(els)e først i 1986 optaget i Retskrivningsordbogen; det har altså indtil da været regnet for ukorrekt.

Forpligtige indgår i et meget smukt orddannelsessystem i dansk: gøre grov > forgrove, gøre sur > forsure, gøre uren > forurene, gøre urolig > forurolige, gøre kort > forkorte, gøre pligtig > forpligtige osv. Altså et klart og systematisk ord, og så er det gammelt i dansk; det ældste kendte eksempel er fra 1523.

Man siger sommetider at forpligtige er forkert, idet det har et overflødigt -ig. Men man kan nøjagtig lige så godt sige at forpligte er en sjusket og forkert form, idet der mangler et -ig. Vælg selv!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret