Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 27 Falske venner
 

Falske venner

af Erik Hansen, marts 1988
af Erik Hansen, marts 1988
BemærkBemærk
Dette er en ældre artikel som indeholder oplysninger der ikke længere er i overensstemmelse med gældende retskrivning!

skal man vogte sig for. Altså ord i fremmede sprog der ligner danske ord, men betyder noget andet. Som når vi får at vide at der har været uroligheder på Vestbanken (RA 25.2.88); the West Bank skal oversættes til Vestbredden. Den 9.3.88 oplyser Radioavisen at Bush har fået kredit hos vælgerne for at have været vicepræsident; men Bush havde ikke lånt penge hos sine vælgere, han havde scoret points, og det er det der ligger i det engelske credit. Civilt ansatte ved ikke om de får deres løn i næste uge, hed det i TVA 12.3.88; det kunne se ud som om der ligger noget med civil service bag, men den rigtige oversættelse må vel være de offentligt ansatte. (Og læg mærke til at det altså ikke hedder de offentlige ansatte (RA 18.3.88).)

Samuel Barber var født den 9. marts 1910 (P1 9.3.88). Her kunne der ligge et engelsk was born bag, men det betyder jo netop 'blev født', idet man i engelsk ikke kan skelne mellem være og blive i sådanne forbindelser. På dansk hedder det enten er født eller blev født. Om nulevende kan begge bruges: Jeg er/blev født i Vestjylland en stormfuld vinternat i 1948. Om afdøde bruges blev nok som det almindeligste: Napoleon blev født på Korsika 1769. I dansk er var født noget vrøvl, fordi det ikke giver mening at sætte datid og nutid over for hinanden i forbindelse med født. Han var fuld i går, men det er han ikke mere: det giver mening. Han var født i 1853, men det er han ikke mere, det dur ikke. Var født kan egentlig kun bruges som ren datid af er født i fx "Hun påstod at hun var født i 1951", "Han var endnu ikke født, da hans far gik fallit".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret