Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 27 Alder
 

Alder

af Erik Hansen, marts 1988
af Erik Hansen, marts 1988

Skal det hedde XX døde i går, 54 år, eller skal det være XX døde i går, 54 år gammel, spørger en DR-medarbejder.

Det er under alle omstændigheder korrekt at tage gammel med i den slags forbindelser. Og i mange sammenhænge er det helt umuligt at undvære gammel: han blev udnævnt til direktør for det lokale slagteri i 1978, 32 år gammel eller 54 år gammel døde XX ved en eksplosionsulykke på Vestfyn eller hun købte 38 år gammel firmaet af sin tidligere chef.

Men hvad så, fortsætter spørgsmålet, hvis der står drengen døde af sine kvæstelser, 6 år gammel? En dreng på 6 år er jo slet ikke gammel! Nej, naturligvis ikke, men han er 6 år gammel.

Det er noget generelt i sproget: Når det drejer sig om egenskaber som findes i forskellige grader, som fx alder, så bruger man skalaens øverste ende som den neutrale betegnelse for hele skalaen. Man siger hvor tung er en myre? selvom alle ved at den aldeles ikke er tung. Og på samme måde: hvor stort er egentlig et atom?en listeriabakterie er under 0,0000001 mm langhvor tykt er egentlig et hår?min nabos barn er 2 uger gammel. Der er heller ikke noget i vejen for at tale om myrens vægt, atomets størrelse, bakteriers længde, tykkelsen på hår og spædbørns alder: i en alder af 3 år fulgte han med sine forældre til USA.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret