Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 26 Vi eller os?
 

Vi eller os?

af Erik Hansen, februar 1988
af Erik Hansen, februar 1988

Der findes et radioprogram (P1) som hedder Pressen og os; og der er et andet som hedder Videnskaben og vi (P1). Hvad er det rigtige, vi eller os?

Vi er her ved et af de problemer der i 50 år eller mere har kunnet ophidse visse af vore landsmænd til frådende raseri, og man gør derfor klogt i at tage det alvorligt. Det har jeg gjort i sprogbrev nr. 2, hvor der er en ret udførlig instruktion i at gøre det der efter konservativ smag er det korrekte.

Hvis man vil følge den gamle regel, er der ingen tvivl om at det skal være vi i begge tilfælde. Når et personligt stedord står isoleret, uden for en sætningssammenhæng, kræver den konservative norm jeg, du, hun, vi osv. Mange synes at videnskaben og vi lyder lidt gammeldags og stivbenet, men det må man altså tage med hvis man vil være korrekt.

Man kan også vælge at lægge sig op ad det moderne og helt naturlige talesprog og sige videnskaben og os, men man risikerer ballade med iltre lyttere og seere med et nostalgisk forhold til det de lærte i deres første skoleår.

Der er ingen betydningsforskel mellem vi og os i disse forbindelser. Det drejer sig kun om hvor nært man ønsker at komme til skriftsproget (vi) eller til talesproget (os), og det hænger igen sammen med emnet. Man kan nok bedre acceptere Kunsten og vi end Kunsten og os; og mon ikke de fleste foretrækker Din knallert og dig fremfor Din knallert og du?

Og så kan man i øvrigt lægge mærke til at hvis stedordet kommer først, går det langt bedre med du, vi, I osv. Mange der siger god for Din knallert og dig vil sikkert ligefrem foretrække Du og din knallert. Lige som i programmet Du og dit helbred (P1).

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret