Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 26 Udtale
 

Udtale

af Erik Hansen, februar 1988
af Erik Hansen, februar 1988

Jord- og betonarbejder skal ikke udtales som om der stod jord og betonarbejder (RA 18.1.88); altså: ikke noget stød på jord!

Det er stadig galt med udtalen af læger og lærere hos mange. Det var helt umuligt at høre om det var en meddelelse om efteruddannelse af lærere eller af læger i Albertslund der blev fortalt om den 21.1.88 i Morgen Kananen.

Der er ingen grund til at omtale sangerinden Jenny Lind som djænni (TVA 12.2.88) – hun var dog bare svensker og bør hedde jænni. Til gengæld må man gerne være lidt mere engelsk når det drejer sig om Harvard; det skal absolut ikke være harwård (RA 27.1.88). Engelske navne er uforudsigelige, og det er tilgiveligt at ramme ved siden af når det drejer sig om en søndagsskole i et afsides hjørne af Indiana. Men når det er et af verdens 3 berømteste universiteter, så er det pinligt. Altså Harvard – ikke noget med w og å. Norsk er noget lettere, men husk at d i forbindelsen nd er stumt i norsk ligesom i dansk. Derfor skal Sandefjord udtales som Sannefjord uden d'er (Morgen Kananen 21.1.88).

Hos mange unge DR-folk er der en tilbøjelighed til at et l der kommer før et n bliver til n, således at vi får Ponen og kananen i stedet for Polen og kanalen. Prøv at sige følgende ord så man tydeligt kan høre forskel: SydponenSydpolen, MorgenkananenMorgenkanalen, støvlehænenstøvlehælen, strømpinenstrømpilen, aftensonenaftensolen. I øvrigt er der mange af dem der taler meget om film der udtaler ordet fim, så det rimer på rim; men film er stadig det pæneste.

Det hedder iránsk med tryk på anden stavelse; og det hedder urán også med tryk på anden stavelse. Radioáktiv skal have trykket på -ak-, ikke på ra- (TVA 24.1.88). Efterrétningsvæsenet med tryk på ret kan trods min kollega Jørn Lunds sproghistoriske orientering i tidligere Sprogbreve stadig ophidse en enkelt DR-medarbejder. Efterretning med tryk på ef- kan alle acceptere; mens der altså er folk som slet ikke har nerver til at høre efterrétning. Heraf kan man lære at man skal holde sig til den nymodens form éfterretning – ikke fordi det er specielt godt sprog, men fordi det giver mindst ballade.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse