Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 26 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, februar 1988
af Erik Hansen, februar 1988

"Tal på mellem 2 til 5%" (TVA 14.2.88) er en sammenblanding af tal på 2 til 5% og tal mellem 2 og 5%. Det hedder ikke 90 million kr. (RA 29.1.88) men 90 millioner kr., idet millioner må være flertal efter 90; tilsvarende efter decimalbrøker: 90,5 millioner kr. Derimod skal vi have ental efter en halv: 90½ million kr. (90 millioner plus en halv million kr.). Efter trekvart eller tilsvarende brøker med indbygget flertal må man regne både ental og flertal for rigtigt: halvfems trekvart million(er).

Favoritsange (TV progr.læsn. 18.1.88). Favorit- breder sig stærkt fra engelsk på bekostning af yndlings-, men lad os ikke helt glemme det gode danske udtryk! Hellere yndlingssange end favoritsange. Der er derimod god mening i at bruge favorit i betydningen 'person som man regner med vil vinde', især i sport. Det var en betydning vi engang manglede.

"Det kommer sig af at ..." (Ugerevyen 30.1.88) er en god gammel fejl: Der er et sig for meget. En anden fejl som hører til kulturarven, er "Årsagen til faldet i aborttilfælde skyldes ... (TVA 27.1.88). Derimod er "Schlüter skyder skylden på at regeringen er en mindretalsregering" (RA 24.1.88) en mere original kikser. Man kan kun skyde skylden på en person eller en samling personer, ikke på en at-sætning.

"Både regeringen og oppositionen er enige" (TVA 11.2.88). Hvis dette betyder enighed mellem regeringen og oppositionen, er det ikke så heldigt. Både...og betyder 'ikke kun den ene, men begge to'. Det giver ikke megen mening at sige både Jens og Peter var enige, når man nu ikke kan være enig helt alene. På samme måde med "Optagelsesbetingelserne skal være ens for såvel mænd som kvinder" (RA 17.1.88). Her er der et såvel...som for meget.

I TVA 8.2.88 syntes jeg at jeg hørte våbens-tilstand, men det kan nok ikke passe; det må have været det rigtige våben-stilstand. Derimod er jeg sikker på at jeg så teksten højrystede protester (TVA 7.2.88). Det er da muligt at de protesterende var rystede over et eller andet, men de var først og fremmest højrøstede.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret