Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 26 Klicheer
 

Klicheer

af Erik Hansen, februar 1988
af Erik Hansen, februar 1988

er ikke, som mange tror, ord eller udtryk der bliver brugt meget. Vi, om året og flere bliver brugt meget, men er ikke klicheer. Derimod er vi for vort vedkommende, på årsbasis og indtil flere ægte klicheer, selvom de ikke bliver brugt så tit som vi, om året og flere.

En kliché har vi når en sprogbruger giver afkald på ganske almindelige ord og udtryk og udskifter dem med andre som skal forestille at være smarte og nye, men absolut ikke er originale.

Altså: jeg er for fin til at sige det drejer sig om, jeg bruger det raffinerede det handler om. Det er rapt de første 7-800 gange, derefter bliver det pinligt. En sproglig nydannelse skal være begrundet, den skal kunne noget som de velkendte ord og vendinger ikke kan; klicheen er en udslidt nyhed som ikke er til noget som helst.

En meget udbredt kliché er barsle med i stedet for komme med eller udsende; man kan fx barsle med en rapport (RA 30.1.88). Vi er også meget trætte af at høre om virksomheder der må dreje nøglen om; det er trist nok i forvejen, så kunne vi ikke nøjes med at sige at de lukker?

Og så er alting blevet utroligt i løbet af det sidste års tid. Man er utrolig glad for resultatet, eller utrolig skuffet over udfaldet. Der er folk der har læst en bog utroligt mange gange, og der er dem der får utrolig meget respons på det de laver. Klicheen utrolig ligger og lurer på os allesammen. Et øjebliks uopmærksomhed, og den slår til. Jeg hører mig selv sige det af og til, og jeg foragter mig for det. Utroligt!

Nært beslægtet med klicheen er den petitjournalistiske vane at gøre sig umage for ikke at sige tingene ligeud: Køge får et royalt præg til sommer (Morgen Kanalen 21.1.88). Der er mange der ikke forstår ordet royal, men bortset fra det, hvad skal vi med det i denne sammenhæng? Meddeler det noget som helst som kongelig ikke gør – udover det rene krukkeri naturligvis.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret