Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 25 Tak for pausen
 

Tak for pausen

af Jørn Lund, januar 1988
af Jørn Lund, januar 1988

For nogen tid siden var der et indslag med en kvinde, der fik et spørgsmål, hun ikke kunne svare hurtigt på. Derfor holdt hun en pause af betydelig længde og sagde: "Det er svært at sige". Og så kom hun ikke længere. Tak fordi I ikke skar denne del af samtalen bort. Her var et såkaldt almindeligt menneske, der havde mod til at indrømme, at hun ikke kunne overskue sin situation, og som det ikke faldt ind at forsøge sig med tomgangssnak.

Nyhedsudsendelsernes sproglige verdensbillede præges ellers mest af mennesker, der gør hvad de kan for at skjule usikkerhed, tvivl og rådvildhed; af mennesker, der har noget på hjerte eller måske ligefrem er ude på noget. Man kan helt glemme, at det er en ærlig sag at være i tvivl, og at vise det.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret