Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 25 Sidste
 

Sidste

af Jørn Lund, januar 1988
af Jørn Lund, januar 1988

Intet emne har nogen sinde fremkaldt så mange reaktioner som fordelingen af tryk i ordet 'efterretning'; ved redaktionens afslutning er der indløbet en ny serie henvendelser. I mange af dem hævdes det, at 'efterRETning' er en militær opfindelse. Det er forkert. Jeg må gentage, at militæret har fastholdt en gammel enerådende dansk udtale (i dagligsproget allerede ved at være forældet i århundredets begyndelse). Den falder så igen ind i et mønster af afvigende militær trykfordeling, fx i kommandosprog. En medarbejder i RA nævner som eksempler: 'ARtilleri, ForsvarskomMANdoen, FlyverTAKtisk Kommando, radioTAVShed, sabelBÆrerem'. Det førstnævnte eksempel er formodentlig opstået som et såkaldt modsætningsudtryk: det skal fra begyndelsen være klart, at der ikke er tale om INfanteriet.

En medarbejder i UVA supplerer: 'radioTElefon, motorPANserbil, feltARtillerist'.

De udtaler skal vi civile naturligvis ikke kopiere, men det er gået sådan med udtalen 'efterRETninger', at den har fastholdt en markedsandel også blandt os, og den kan høres selv hos kvinder!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse