Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 24 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, december 1987
af Jørn Lund, december 1987

Nej, det er ikke Anker Jørgensen, der har opfundet udtalen VUdere, men han bruger den. Det var heller ikke Hans Hedtoft, der lancerede udtalen forudSÆTning, selv om et hårdnakket rygte vil vide det. Hundredtusinder af danskere brugte den før Hedtoft. Men han gjorde den kendt, og Anker Jørgensen er nok den første statsminister, der har sagt VUdere. Men garanteret ikke den sidste. De fleste unge mennesker har nogle r-tab i ord som 'normal, sortere, vurdere', ja sågar i udtryk som 'hvo(r) mange' og 'hvo(r)når'. Et tryksvagt r er foran trykstærk stavelse truet. Dette er ikke nogen opfordring til efterfølgelse, men en oplysning, som enhver bærer af navnet Birgitte vil kunne bekræfte. BIgitte er den nye variant.

Snedker med hørbart blødt d var tidligere specielt karakteristisk for den vestdanske variant af rigsmålet. Men nu høres den også østpå, fx hos oplæsere af TVA.

EfterRETningsvæsenet, sagde studieværten, EFterretningsvæsenet, sagde reporteren umiddelbart efter (TVA 2/12). Den første udtale er den klassiske, den sidste nyere, men ikke ny. Begge er OK, synes jeg. Det er ikke lykkedes mig at opspore, hvad medarbejderne dér foretrækker.

Ord, der bruges meget, slides ned. Det er en væsentlig baggrund for, at sprogets hyppigste ord er korte. De 10 almindeligste ord er i rækkefølge: og, det, i, at, han, var, jeg, en, ikke, til. (Hun er nr. 14!).

Disse ord er hyppige for alle, og vi og vore forfædre har været enige om at slide dem ned. Andre ord kan være hyppige for nogle og sjældnere for andre, og dem skal vi passe på ikke at reducere, når vi færdes blandt andre mennesker. Socialdemokrater skal ikke sige "sjaldemkratiet", elever fra Rughavevejens skole skal ikke sige "roaovej", og skattede medarbejdere med det sociale felt som område skal huske l'et i ydelse(r), så det ikke lyder som "ydese" og "ydeser".

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret