Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 24 To nye ord – og et gammelt med ny betydning
 

To nye ord – og et gammelt med ny betydning

af Jørn Lund, december 1987
af Jørn Lund, december 1987

Anbefale og afbefale blev sat op som modsætninger af en udenrigspolitisk radiomedarbejder. Det sidste ord har ikke fået noget blåt stempel, men det forstås da. Hvad der er galt med fraråde, der var naturligst i sammenhængen, ved jeg ikke. Måske kan det gå som med det fortræffelige ord ulempe, der af flere og flere er udskiftet med det gumpetunge bagdel. Personlig vil jeg fraråde afbefale og betragte den nye brug af bagdel som en ulempe.

"Parterne har aftalt et budget, der hedder 100 millioner det første år og 250 millioner det næste år". "De har en julekalender, der hedder 3 familiefrokoster og 2 vennesammenkomster". "Det hedder vel så, at vi udbygger i en langsommere takt næste år".

Hedde kan altså betyde 'indebære', 'medføre', '(det) vil sige, at'. Den nye anvendelse kan ikke kaldes formel eller højtidelig, men den bruges specielt, når man gør status; når man hæver sig over sin øjeblikkelige situation. – Det er svært at sige, om vi har med en sejlivet døgnflue at gøre, eller om udtrykket bider sig fast i sproget. Ældre mennesker opfatter det som jargon.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret