Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 24 Klicheer og modeord
 

Klicheer og modeord

af Jørn Lund, december 1987
af Jørn Lund, december 1987

"At få økonomien til at hænge sammen", hed det som ofte før i TVA 11/12. Måske er vi kun et mindretal, der har fået nok af det udtryk. Det samme kan være tilfældet med at trække på andres kompetence.

En medarbejder har bedt mig opfordre kollegerne til at skære ned på brugen af det støvede ord særdeles i mundtlig sprogbrug. Det gør jeg gerne. Personlig er jeg træt af ordet fornem brugt i alle mulige dagligdags sammenhænge. En lytter, der har svaret rigtigt på et simpelt spørgsmål, roses for en fornem præstation, og forleden i Irma kunne jeg betale med aftalte penge, for hvilken ydelse kassedamen gav mig komplimenten "fornemt, unge mand". Navnlig det sidste glædede mig.

Ordet flot har i de senere år opnået en tilsvarende udbredelse og er dermed blevet devalueret. En artikel kan være flot, et svar kan være flot osv.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret