Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 23 Amerikanere, russere og andet godtfolk
 

Amerikanere, russere og andet godtfolk

af Jørn Lund, november 1987
af Jørn Lund, november 1987

I almindelighed refererer ordet amerikanere til indbyggerne i USA. Det er nødvendigt at gøre særlig opmærksom på det, hvis der tænkes på folk i både Nord-, Syd- og Mellemamerika. Sådan er det gået, og det står ikke til at ændre. Enkelte har forsøgt at udskifte tillægsordet amerikansk med usask. Hvor sympatisk det end kan forekomme, virker det krukket, som ville man udskifte USA med DFS eller DFSNA (De Forenede Stater i Nordamerika). Sprogbrugen har lagt sig fast. Det har den også mht. brugen af USSR som forkortet betegnelse for Sovjetunionen. En medarbejder har fremført gode argumenter for at ændre dette sidste til SSSR, svarende til det CCCP, der fx står på ryggen af sovjetiske fodboldspillere. U i USSR står for unionen, det tilsvarende S står for Sojus (= sammenslutning). Jeg skønner, at forkortelsen USSR er langt mindre rodfæstet i dansk end fx forkortelsen USA, så måske står sagen til at ændre. Før jeg vender tilbage til sagen, vil jeg imidlertid gerne efterlyse tilkendegivelser fra medarbejdere med synspunkter på dette sporgsmål.

Brugen af russerne og russisk som betegnelse for sovjetborgerne kan også vække anstød hos dem, der lægger vægt på, at russerne kun er et af de folkeslag, der indgår i unionen. Her er det nok for sent at korrigere den sproglige kurs.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret