Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 21 Svære ord
 

Svære ord

af Jørn Lund, september 1987
af Jørn Lund, september 1987

Flere af jer har udviklet en kvik og raffineret måde at forklare de svære ord på: lynhurtigt og uden skolemestertone følges det svære ord op af en anskuelig udlægning. "Glasnost, åbenhedspolitikken ..." (RA 18/9), "Image, udtrykket udadtil" (TVA 18/9). Men der er også en pæn høst af tvivlsomme eksempler. Hvorfor to gange tale om det attraktive landskab omkring Tuse Næs, hvorfor kalde et område understruktureret, hvorfor spørge en politiker, om han vil line op til endnu en skattereform (TVA 10/9), og hvorfor i en underholdningsudsendelse beklage den konfusion, der opstod sidste gang (15/9)?

Problematisk på en anden led er brugen af udtrykket tage konsekvensen af. Det blev anvendt, da det norske høyrepartis leder valgte at gå af efter et dårligt valgresultat. Bruger man udtrykket i bestemt form, gør man det til en naturlig følge af et nederlag. Men der er jo blot tale om én ud af mange mulige reaktioner.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret