Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 21 Stil
 

Stil

af Jørn Lund, september 1987
af Jørn Lund, september 1987

Mange korrespondenter behersker den mundtlige beretning, men det papirknitrende skriftsprog kan røbe sig i en formulering som "i rådet sidder repræsentanter for både militæret, forretningsverdenen og kirken" (TVA 10/9). Efter "sidder" ville et "der" have gjort stilen mere mundtlig. – Udtalen med blødt d i "4 år ad gangen" (TVA 15/9) og med hørbart "hårdt" d i "gør det umuligt at konkurrere" (TVA 13/9) er heller ikke ligefrem naturlig i talesprog.

Jeg ville ikke efter et indslag om supermagternes udenrigsministre have brugt udtrykket "de to herrer". Langt hellere "de to ministre/politikere". – Er det heldigt at sige "En kvindebølge har raseret den socialdemokratiske folketingsgruppe?" (TVA 10/9)? Jeg synes, det vil være smart uden at være det, ligesom den "fikse" overgang i Orientering: "Taget er ikke det eneste sted, der findes huller. Det gør der også i ozonlaget." Og hvad skal man sige til en passage som denne: "Det er faktisk medierne, der tematiserer den hér valgkamp" (TVA 7/9)? Den er hverken let eller elegant.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret