Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 21 Stærke ord
 

Stærke ord

af Jørn Lund, september 1987
af Jørn Lund, september 1987

Valgkampen er slut – eller måske ligefrem overstået, som I så tit siger, og det kan være rimeligt at se på enkelte af de ord, der knytter sig til politiske modsætningsforhold. Store dele af den trykte presse bruger stærke gloser og kan let styrke mange menneskers opfattelse af politik som bestemt af personlige modsætningsforhold. Gennemgående holder radio og tv sig på måtten, og man er naturligvis i sin gode ret til at citere politikerne ordret, som det fx skete, da en socialdemokrat talte om "voldtægt mod gruppen" (TVA 14/9) og en anden om at "røvrende gruppen". På den baggrund virker det næsten klinisk stilfærdigt, når RA og TVA taler om "Socialdemokratiets interne slagsmål" og "det interne skænderi i Socialdemokratiet".

Alligevel skal man nok søge at begrænse det dramatiske billedsprog, selv når det kan være fristende at provokere en politiker til at lægge forbeholdene til side og komme til sagen. Svend Auken havde fremsat en stærk udtalelse om grundlaget for den nye regeringsdannelse. Men intervieweren var alligevel ikke tilfreds, han ville have en slagkraftig udgang på sin samtale og spurgte til sidst: "Er dette her et politisk kup?" Store ord i september! Men Auken gjorde dem ikke til sine.

En venstremand blev ikke genvalgt til en betroet post. Det blev i radioen til, at han var blevet fyret; tv nøjedes med at meddele, at han var blevet "sat fra sin post", men er det helt det samme som ikke at blive genvalgt?

I øvrigt er det ikke kun den politiske journalistik, der har det med at skrue lige lovlig højt op for blusset. Flere og flere samtaler i kultur- og underholdningsudsendelser iscenesættes som dueller; mellemdistanceraketter skrottes i nogle nyhedsudsendelser, medens de blot fjernes og ødelægges i andre.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret