Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 21 Klicheer
 

Klicheer

af Jørn Lund, september 1987
af Jørn Lund, september 1987

Flere og flere, der ikke handler spontant, siges at gå i tænkeboks. Det forekommer mig, at udtrykket er ved at blive slidt op, ligesom lægge låg på. Dét er ganske vist noget nyere, men det er blevet brugt så hidsigt, at det er ved at blive klægt. Man lægger låg på drøftelser, forhandlinger, intern strid, kursernes himmelflugt etc. Hvorfor ikke også lægge låg på udtrykket selv?

I samme TVA-indslag (10/9) lykkedes det samme politiker på én gang at tage roret og tage tøjlerne. Og så minder jeg helt rutinemæssigt om udtrykket dreje sig om. Det findes stadig i det danske sprog, og I er velkomne til at bruge det, selv om 9 ud af 10 journalister foretrækker handle om. I tiden fremover er heldigvis på retur, men hen ad vejen lever i bedste velgående.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse