Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 2 Navne
 

Navne

af Erik Hansen, oktober 1985
af Erik Hansen, oktober 1985

Til sidste Sprogbrevs advarsel om engelske navne med th (Thomson, Themsen) bør vi føje det ret almindelige navn Anthony, skriver en DR-medarbejder. Det er rigtigt: Anthony udtales trods skrivemåden med et ganske almindeligt t.

Men der er også problemer med danske navne. Det er i de sidste par år blevet ret almindeligt – også i DR – at udtale Petersen og Pedersen som Peddersen! De fleste bærere af navnet finder denne udtale meget stødende og nærmest parodierende, og det skal man tage hensyn til.

Man kan gøre forskel mellem de to navne ved at udtale Pedersen med blødt d og langt e, som i nede, og Petersen med hårdt d eller t. Det er den gammeldags og bedste løsning. Den anden mulighed er at udtale begge navne som Petersen.

Men Peddersen hører kun hjemme i Storm P.-oplæsninger!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret