Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 19 Hjerte- og bevidstløshed
 

Hjerte- og bevidstløshed

af Erik Hansen, maj 1987
af Erik Hansen, maj 1987

Klicheer er trættende og irriterende, men kan også være meget pinlige. Som når man taler om foranstaltninger der skal gøre det muligt for døende at blive i deres hjem, og så siger: "Kommunen giver nemlig den døende en pose penge, så han kan holde familien skadesløs" (TVA 20.4.87).

Den 3.4.87 kunne man i Radioavisen høre at "Paven sagde at han var dybt rørt over de fattiges forhold". Det må være en tankeløs oversættelse fra engelsk touched der ligger bag. Man kan kun være rørt over noget positivt, ikke nød og elendighed; her må man sige at paven var rystet eller at forholdene havde gjort dybt indtryk på ham – eller at han var dybt berørt.

"Dette kan forhindre at mennesker omkring narkomanen får ... øh ... ikke får ødelagt deres liv" (RA 19.4.87). Når man ligefrem retter fra det rigtige til det forkerte, så må det være fordi man mener det alvorligt. Altså: pas på ikke at få for mange nægtelser med ved ord som forhindre, undgå, modsætte sig, forebygge, afværge.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse