Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 19 Fru Thatcher
 

Fru Thatcher

af Erik Hansen, maj 1987
af Erik Hansen, maj 1987

Den engelske premierminister bliver tit i DR omtalt som fru Thatcher. Det er uden tvivl engelsk sprogbrug der ligger bag, men den engelske brug af Mr. og Mrs. svarer ikke mere særlig godt til hr. og fru i dansk.

Efterhånden er det blevet sådan at vi næsten udelukkende bruger fru når vi taler om kvinder som vi kun kender efternavnet på, eller – især – som vi kun kender i kraft af deres ægteskabelige forbindelse med den mand hvis navn de har taget.

Kvinder vi kender som sig selv og for deres egen indsats, omtales i vore dage med for- og efternavn. Man ville ikke omtale fx danske politikere som fru Bjerregaard, fru Dybkjær og fru Schall Holberg. Det er derfor ikke alene forkert, men også lidt pinligt nedladende at kalde premierministeren fru Thatcher. Hun bør omtales som Margaret Thatcher.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret