Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 18 Spørgsmål og svar
 

Spørgsmål og svar

af Erik Hansen, april 1987
af Erik Hansen, april 1987

En DR-medarbejder spørger om det hedder de tog hver sin bil eller om det skal være ...hver deres bil. Det skal hedde hver sin: de havde hver sit værelsevi fik hver sine pengeI skal udfylde hver sin blanket. Det er ikke til at argumentere for at hver sin er det bedste (tro ikke på det der står rundt om i håndbøger og grammatikker), men det regnes for at være pæne manerer at sige hver sin.

En anden DR-medarbejder spørger om det er heldigt at sige at "årsdagen for Sharpeville-massakren højtideligholdes med demonstrationer mm." (RA 21.3.87). Vi har set det der var mere forkert, men udtryksmåden vil nok støde og forstyrre mange: højtideligholde betyder næsten altid at mindes noget glædeligt, fx befrielsen, grundlovens indførelse, stavnsbåndets ophævelse. Er en højtideligholdelse ikke for noget glædeligt, plejer man at sige det udtrykkeligt, og man kunne derfor nok have sagt at der blev holdt en sørgehøjtidelighed til minde om massakren.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret