Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 18 Omkring
 

Omkring

af Erik Hansen, april 1987
af Erik Hansen, april 1987

Der er ikke noget som sprogfornyere. Folk der ved deres opfindsomhed og originalitet kan give sproget et vitamintilskud, så det kvikker op og virker frisk og levende.

Nu fx den nye brug af det gamle ord omkring. Tidligere hed det en diskussion om forskelligt, man skrev en artikel om noget, og der var dem der koncentrerede sig om det ene og det andet. Nu hedder det diskussionen omkring tilskudsordningerne, man skriver artikler omkring presserende problemer, og man koncentrerer sig omkring opstartfasen.

Omkring betyder selvfølgelig ikke det samme som om. Omkring er bredere, mere vidtskuende. En drøftelse om undervisningen er ikke nær så betydningsfuld som en drøftelse omkring undervisningen. Omkring viser at det ikke bare drejer sig om sagen, men at sagen bliver sat ind i den rette sammenhæng, belyses fra alle sider, får et filosofisk perspektiv – noget som sandelig ikke hvem som helst kan klare. Enhver kan jo tale om noget, men rigtig tænkende mennesker fører en samtale omkring et emne eller går ind i en debat omkring situationen, og de viser ved deres omkring at de har indblik og overblik langt ud over folket.

Jeg ville også godt tage mig ud som om jeg tilhørte den gruppe af intellektuelle omkring-brugere, men må nok erkende at jeg ikke har format til det. Jeg har flere gange forsøgt at udtale mig omkring flere vigtige spørgsmål og har endog påpeget at det som det ligesom drejer sig omkring det er den enkeltes selvforståelse. Men jeg bliver usikker og genert hver gang jeg siger omkring. Jeg tør ikke rigtig alligevel.

Så jeg må nøjes med at beundre dem der kan bruge omkring. Det gør unægtelig min sproglige hverdag lidt fattig. Jeg mener det lyder pludselig så underlig blegt og udvandet at sige lad os snakke om det, når det i virkeligheden betyder vi må have en konkretiserende dialog omkring problematikken op at stå.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse