Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 18 Kort
 

Kort

af Erik Hansen, april 1987
af Erik Hansen, april 1987

"De økonomiske kriminelle" (TVA 16.3.87) er lige så forkert som de kommunale ansatte, de kroniske syge og nogle midlertidige arbejdsløse.

"Sandsynligvis er skibet blevet ramt af en sandbanke" (RA 7.3.87). Det kom igen flere udsendelser i træk, så meningen må jo have været at sandbankerne i Kanalen er så nederdrægtige at de farer rundt og generer skibstrafikken som neddykkede ubåde.

"Bomben er sandsynligvis plantet af en person med tilknytning til basen" (RA 19.3.87). Det er rigtigt at man kan bruge plant sådan på engelsk, men det er stadig uforståeligt for de fleste på dansk.

"Elisabeth Chojnacka spiller cembalo, for hun er den gennemgående person i fredagskoncerten i morgen" (TV-progr. 18.3.87). Et for angiver et årsagsforhold, men hvordan det hænger sammen her, er ikke sådan at gennemskue!

"Staten har konfiskeret kong Konstantins jordiske gods" (RA 26.3.87). Næppe! Han har fået lov til at beholde både sin cykel, flere udmærkede tennisketchere og meget andet. Jordisk gods er alt hvad man ejer og som man må efterlade her når man dør – i modsætning til det himmelske. Men jordegods er jord og fast ejendom.

Husk at man ikke mere siger at den og den leder eller dirigerer orkesteret. Det skal øjensynlig fra nu af hedde står i spidsen for (MUS 27.3.87). Det lyder også helt anderledes smart og kvikt, selv efter et par hundrede gange.

"Spørgsmålet om Kommunekemi hænger i en tynd tråd" (RA 17.3.87). Det er muligt at Kommunekemi kan hænge i en tynd tråd, men spørgsmålet kan ikke. Hvad betyder sætningen? At spørgsmålet er uafklaret?

"Operaen skildrer klovnens, bajadserens, triste lod" (TV-progr. 30.3.87). Nej, bajadser er flertal af én bajads.

"Bowie, som sædvanlig vandkammet og med nypressede bukser" (P3 30.3.87). Det skulle have været vandkæmmet.

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret