Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Sprogbrevet Sprogbrev nr. 16 Udtale
 

Udtale

af Jørn Lund, februar 1987
af Jørn Lund, februar 1987

En korrespondent i TVA udtalte 27/1 ordet truede med o, altså som troede. Derved er han i pagt med en generel udvikling i sproget, hvorefter alle u-lyde efter r bliver til o: rossisk, brog (= brug), rode (= rude), roser (= ruser), gro (= gru). Der er næppe tvivl om, at de kommende generationer gennemfører dette sammenfald, men tilhører man som korrespondenten "forældregenerationen", har man som regel begge udtalemuligheder i sit sprog, og den nye virker påfaldende på midaldrende og ældre.

Passaser (passager) sagde en medarbejder i TVA 23/1, og det siger også 9 ud af 10 togførere i DSB. Men den herskende sproglige æstetik tager ikke hensyn til fagfolks udtale, så det er nok stadig klogest at sige passasjer.

Udtalen autolakkeri (24/1) må være en lapsus. Det hedder autolakereri.

I øvrigt kommer der om et års tid en stor dansk udtaleordbog, som jeg gennem nogle år har været med til at udarbejde for Statens humanistiske Forskningsråd. Sagen er den, at mange længe har savnet en ajourført opslagsbog, der kan fortælle om moderne dansk udtale. Der er medtaget knap 50.000 ord, herunder en del navnestof. Ordbogen er deskriptiv, hvilket indebærer, at vi beskriver forskellige former for dansk, både yngre og ældre rigsmål, regionale træk i udtalen, træk der viser social variation, mere og mindre distinkt udtale osv. Den første udtalevariant bliver rigsmålsudtalen hos en midaldrende dansker, der taler tydeligt! Værsgo!

Sprogbrevet, der udkom månedligt i perioden september 1985 til august 1995, var Danmarks Radios blad indeholdende sproglige iagttagelser gjort blandt DR's forskellige programmer mv. Brevet blev skrevet af Erik Hansen og Jørn Lund og udgivet af DR's Personalekursus/DR's Uddannelsescenter/TV-Udviklingsafdelingen og DR-forlaget.

Læs hele nummeret


Disse artikler kunne måske også have interesse